Моята фотографска философия

– Снимам ли други неща освен сватби?

Със сигурност избягвам да влизам в някакви рамки. Харесва ми да заснемам хора, тяхното истинско “Аз” и най-важните моменти в живота им. Затова снимам предимно семейни събития като сватби, рождени дни, кръщенета, абитуриентски балове и други. Отделно от това заснемам корпоративни събития, правя персонални фотосесии и други. За мен фотографията е начин на живот, нещо, което ме зарежда и прави щастлив.

– Какво всъщност е фотографията сама по себе си?

Ако за някого тя е просто снимки и бизнес , за мен със сигурност не е.
В днешно време технологиите са толкова напреднали, че всеки човек с по-нов телефон би могъл да направи снимка. Дали обаче тя ще носи художествена стойност? Дали ще има душа, и дали ще разказва история? – Не мисля.
Тук вече е идва мястото на професионалния фотограф като творец.
Като фотограф преживявам всеки момент редом със своите клиенти. Това ме зарежда с позитивна енергия, дава ми сили да творя и да вървя напред.

– Защо изборът на фотограф е толкова важен и какви са причините да се спрете на човек от високия клас?

Ако попитате няколко човека, присъствали на едно събитие как са се чувствали там, всеки ще Ви отговори различно. За един е било скучно, за втори – тотална загуба на време, а за третия ще е супер интересно и приятно преживяване.
Затова преди да наемете фотограф е задължително да направите лична среща с него. При разговора ще разберете дали имате едно и също виждане за нещата, както и дали за него е само бизнес или професия, която работи от сърце.  С какво още си заслужава истинският професионалист? – Опит, креативност, технически познания, идеи, отношение и професионализъм във всяко отношение.

– Какво Ви дава добрият разказвач на истории?

Като документален фотограф се старая тайно да уловя най-хубавите, интересни и забавни моменти от Вашия ден.
Някои от тези моменти се случват за части от секундата и изчезват във вечността…. освен ако момента не е запечатан в снимка. За мен е задължително да си приличаме с отсрещната страна, за да виждаме нещата по сходен начин. Така хората ще получат “тяхното” или по-просто казано – ще съм видял момента като през техните очи.
Известно време след събитието Вие ще сте забравили сватбения си ден. След това остават само снимките и видеото. Те са Вашите спомени и ще ги видите разказани по начина, по който ги е усетил и видял фотографът/видеооператорът. В случай, че не сте от “едно тесто”, е напълно възможно да не Ви хареса това, което виждате, защото няма да Ви докосне.

– Как обработвам кадрите си?

Обработвам всеки свой кадър така, както съм усетил събитието. Има хора, които харесват кино усещането но има и такива, които държат на традиционните снимки с натурални цветове. Затова на опознавателната среща винаги се допитвам за вкуса на хората и се съобразявам с него.

– Защо е важно за мен да усещам взаимно уважение и доверие?

Така мога спокойно да наблюдавам, да виждам и улавям важните моменти. Когато се чувствам в приятелска среда се раздавам на максимум, по-креативен съм и кадрите се случват с лекота. При нас творците настроението и чувството за позитивна среда са от съществено значение. Замислете се как, когато сте много щастливи пеете от сърце. След това го сравнете с това някой да Ви кара да пеете насила. Вие можете да го направите, но няма да е същото и слушателите ще усетят това. Нещата с фотографията са аналогични.